Düzce Kent Konseyi 'Aileyi ve Bireyi Güçlendirme Eğitimleri' nin 5.si Düzce Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri için gerçekleşti.

Uzm. Psikolog Ersan ŞİMŞEK tarafından, interaktif gerçekleştirilen eğitim seminerinde liseli gençlerimizle "Bireyi Güçlendirme, Kendini Tanıma, İletişim, Sosyal Mesafe, Akran Zorbalığı ve Korunma Yöntemleri" işlendi. Düzce Zahid Kevser-i İmam Hatip Ortaokulu Salonunda gerçekleşen eğitim seminerine katılım sağlayan öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve yöneticilerimize çok teşekkür ediyoruz.






Ergenlik ve çocukluk dönemlerinde kişiler, yaşıtları tarafından bazı şeyler için zorlanabiliyor. Ergenlik yaşlarında olan insanlar hormon anlamında iniş-çıkışlar yaşadığı için yaşıtlarına zalimce davranışlar sergileyebiliyor. Bu nedenle çocukluk döneminde zorbalıktan ötürü kaygı denilen duygu kişilerde ruhsal dengesizliklere sebep olabiliyor. Ergenlik yaşlarında içinde bulunulan sosyal grup, kişileri birçok farklı yönde hem olumlu hem de olumsuz olarak etkileyebiliyor. Akran Zorbalığında farklılıkları kabullenmeyip yaşıtlarına kötü davranma durumuna ise akran zorbalığı adı verilmektedir. Akran zorbalığı denilen şey belirli süreler içerisinde rahatsız edici bir duruma defalarca maruz kalınmasına sebep oluyor.
Zorbalık olarak sayılan bir eylemde, olması gereken bazı durumlar vardır. Davranış kasıtlı olarak yapılmalı, kişiler arasında güç olarak dengesizlikler olmalı ve aynı eylemin defalarca tekrarlanmış olması gerekmektedir.

Zorbalık denilen eylemler; bilerek yapılan ve karşı kişiye yönelik hakaretler, şiddetli davranışlar içeren eylemlere verilen isimdir. Zorbalıkların belirli sürelerle tekrarlanma ve sürekli olma özelliği vardır. Zorbalık gören kişi, uğranılan davranışlara karşı güç gösterilerinde bulunamaz ve kendini savunamaz. Zorbalık eden kişiler, gerçekleştirdiği eylemlerden zevk almakta ve güzel bir şey yaptığını düşünmektedir. Bir diğer özellik de eylemlerin bireysel ya da grupsal olarak gerçekleştirilebilmesidir.
Zorbalık Eden Çocukların Ortak Özellikleri
Bencil olurlar ve kendilerine olan saygıları çok yüksektir.
Empati kurma yetenekleri hiç gelişmemiştir.
Sosyal becerilerde yeteneksizlerdir. İlişki kurma konusunda yetersizlerdir.
Saldırgan bir yapıya sahiptirler ve erkekler genellikle fiziksel özellikleriyle ve güçleriyle övünürler.
Zorbalığa Uğrayan Çocukların Ortak Özellikleri
Güvensiz ve kendilerini korumakta aciz olan ve her şeyi genellikle kabul edebilen kişiliklere sahiptirler.
Çoğunlukla utangaç olan bu kişiler bir o kadar da içine kapanıklardır.
Çok fazla arkadaşlara sahip değildirler.
Aşırı korumacı ve baskıcı olan ailelerin çocuklarıdır.
Kekemelik gibi herkeste görünemeyen farklı özelliklere sahip olabilirler.


Günlük yaşantımızda cep telefonu gibi teknolojik aletler ile birçok alanda işlem yapılabilmekte ve farklı farklı uygulamalar üzerinden iletişim sağlanabilmektedir. Günümüzde şiddetin en yoğun olduğu ve en sık görülen alanlardan biri de yazık ki internet platformlarıdır. Bu platform, özellikle gençlerin birbirleriyle olan ilişkilerine yardımcı olan ve en çok tercih edilen yöntemdir. İnternet ile çalışan uygulamalar ise gençler arasında bir iletişim ağı konumundadır. Özellikle ergenlik çağında olan insanlar; sosyal medya platformlarını eğlence, iletişim ya da eğitim gibi alanlarda farklı çeşitlerde kullanabilmektedir.
İnternete bağlı olan iletişim ve de internet kullanıcıları arttıkça daha da sık görülmeye başlanan zorbalık çeşitlerinden birisi de siber zorbalıktır. Siber zorbalık, özellikle ergenlik dönemlerinde büyük oranda artış göstermektedir.
Siber zorbalık geleneksel zorbalıktan farklı olarak anonim olarak yapılmaktadır. Kişilerin telefon ve onun gibi teknolojik aletlere erişebildiği her yerde ve herhangi bir zamanda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca siber zorbalık çok daha kısa sürede çok daha fazla kişiye karşı yapılabilmektedir. Geleneksel zorbalıkta fiziksel güç kullanılmaktadır. Siber zorbalık çok daha az planlama gerektirmektedir. Anonimlerden dolayı yakalanma riski daha düşüktür.

Ankara akran zorbalığı özellikle zorbalığa uğrayan kişilerde birçok farklı soruna neden olmaktadır. Psikolojik sorunlar adı altında inceleyecek olursak huzursuzluk, kaygı, odaklanamama, altını ıslatma, okul fobisi ve depresyon; akademik olarak bakıldığında okula adapte olamama, devamsızlık yapılması, ders başarısının düşmesi ve okulu istememe gibi problemleri sayabiliriz. Sosyal açıdan bakıldığı zaman arkadaş ortamlarına katılmaktan çekinme, güvensizlik, kendine olan öz güvenini kaybetme ve duygusal bozukluklar görülebilmektedir.
Akran zorbalığının çocuk ve ergen bireylerde söz konusu olduğu zaman çocuklarda bir takım duygu – düşünce ve davranış şekilleri gözlemlenir. Bu nedenle, her ebeveyn çocuğunun karakter ve duygusal gelişimini devamlı gözlemlemeli ve negatif durumlarda hemen psikolog desteği almalıdır. Akran zorbalığı yapan ya da buna maruz kalan kişilere; EMDR, bilişsel- davranışçı terapiler ve diğer psikolojik yaklaşımlı tedaviler uygulanabilmekte ve kısa sürede sorun çözülebilmektedir [ alıntı ]